Prinsessor i Paris och Picardie

Hej Miranda.
Jag hade ju lovat dig att visa upp mina små äventyr i Frankrike, och nu har jag äntligen fått ihop några bilder. Jag är smått lyrisk och lycklig över Paris så jag kan mycket väl tänka mig att du också vill åka dit snart. Därför får du här om inte en resehandbok så ändå fina små ögonblick av några av mina och storasyster Åsas små utflykter.

Eftersom mitt minne inte är det bästa och det blir allmänt komplicerat att berätta i kronologisk ordning börjar jag i stället med det mest originella med min Frankrikeresa, nämligen boendet: Jag bodde på slott! Ja, det är sant. Min syster och jag har förstås alltid varit prinsessor, men den här sidan hjälpte oss att fly från våra kojor i Spanien respektive Sverige för att två nätter bo lite mer ståndsmässigt. Vårt slott heter Château de Béhen.

Efter att ha blivit varmt välkomnade av den söte slottsherren Norbert (som på kvällen dessutom lagade fyrarättersmiddag och bjöd på det godaste, och dyraste, vin jag någonsin druckit) gick vi ut och hälsade på hästarna, getterna och påfåglarna som synts från vårt fönster. Ser du slottet som står och väntar bakom min vite springare?

På insidan var det förstås fantastiskt fint; man kan inte annat än känna sig som en riktig prinsessa när speglarna har guldramar, golven är i träigt trä, sänggavlarna i blommigt tyg som matchar stolarna som står runt ett runt bord på en rund matta i mitten av rummet, kristallkronelampor hänger i taket, hemliga dörrar finns i panelen, badrummet är stort som en stuga, garderoben så trevlig att jag ville flytta in i den och de stora fönstren blickar ut mot en regngrön skog. Och allt det där var ändå bara i vårt lilla rum, Topaze.


Resten av slottet såg ut lite så här:


Château de Béhen ligger i regionen Picardie, i en liten by utanför staden Abbeville. Men efter att ha hyrt en bil var det inte långt att åka till havet. Först ett stopp i Saint-Valery, med picknick vid Somme-bukten.

Efter en stund började det regna och då fotade vi paraplyer och vattenpölar.

Men det var ju inte det riktiga havet, ingen stor atlant(eller tja, Engelska kanalen). Så vi åkte vidare utåt kusten och jag blev så där upprymd som jag alltid blir när jag ser havet, så jag sprang runt på den öde tidvattenstranden en lång stund.


Nu hoppar vi (eller tar tåget) sisådär 18 mil, till Paris och Père-Lachaise. De korta timmarna vi vandrade runt på bara en liten liten del av denna enorma kyrkogård skulle egentligen behöva ett eget inlägg, för vi fotade så sjukt mycket (det gäller i och för sig allt i detta Paris-inlägg, för tillsammans tog Åsa och jag nästan tusen bilder på bara fem dagar^_^). Men här kommer i alla fall tre bilder.


Vi åkte förstås även till Montmarte för att leka Amélie. Vandra runt uppe på kullen bland kaféer och husväggar med poesi, och sedan nedför trappan vid Sacre-Coeur. Du vet, den som Nino springer uppför när han ska svara i telefonen och kika i kikaren och så? Och vid karusellen som spelar Yann Tiersen-musik stannade vi och fotade duvor, barn och gubbar.


Sista kvällen kom vi på att vi varit klena som turister; vi hade inte ens varit uppe i Eiffel-tornet… Planen var då att åka upp i det och därifrån spana in alla turistiga saker vi inte haft tid att besöka. Men det blev inte av, för i stället stämde vi träff med fransmannen Julian vid Triumfbågens metro och han föreslog en promenad utmed Champs-Elysées. I det fantastiska Pariskvällsljuset blev promenaden ganska lång: genom Tuilerierna så att vi fick säga hej till Louvren, över en bro och utmed Seine, vilopaus utanför Notre-Dame och sedan couscous-middag i Quartier Latin. Så fick vi vår guidade Paris-turism trots allt! Och Eiffel-tornen hade jag ju ändå i öronen hela tiden.


Här kommer nu mitt avslutande Paris-tips: bo på Aloha hostel! Du undrar varför jag gör reklam för ett vanligt litet Paris-hostel, som vi visserligen bodde på den sista och första natten i Frankrike. För att rumsdörrarna är fint gröna, orange och lila kanske? För att de har ett bokbytarprogram? För att vi träffade söta italienskor och en kanadensisk trevlig och olycklig gubbe där? För att frukost ingår? Nej, inte därför, utan för att min syster jobbar där! Åsa har ju bott i Alicante fram tills nu, men så när vi kom till hostelet första kvällen blev hon genast kompis med de spansktalande killarna i receptionen, och de tipsade henne om att prata med chefen, som hon senare fick provjobba för. Så nu flyttar hon till Paris! Och om du faktiskt skulle bo någon natt på Aloha, och du ser att Åsa-Maria jobbar, kan du alltid säga hej på svenska. Hej hej!


Och alltså, grattis mig som från och med idag har en storasyster i Paris. För det betyder ju att jag får åka dit igen! Och då är du välkommen att följa med och göra allt som inte hanns med nu. Som att blåsa såpbubblor från Eiffel-tornet, besöka Musée d’Orsay och Musée de la Poupée, ramla i Seine, prata franska, äta banan&choklad-crêpes till frukost-lunch-och-middag, motionera uppför trapporna till Sacre-Coeur, ha picknick i fina parker, flytta in på Versailles, köpa basker och baguetter, åka till målarens trädgård, hitta en nytt Les 2 Moulins, och träffa en Amélie-väninna och franska pojkar i randiga tröjor. Och lite sånt. Vad vill du göra mer i Paris Miranda?


Kommentarer
Postat av: Linnéa

Hej! Nu kan jag äntligen komma in på min blogg igen så nu blir det massa nya inlägg.

Behöver jag säga att jag känner en extrem lust att åka till Paris nu? :)

Linnéa

2009-10-14 @ 14:32:36
URL: http://tantnea.webblogg.se/
Postat av: Linnéa

Tack för din otroligt fina kommentar på bloggen min. Det värmer själen så här höstmörkret när man får uppskattning från någon :)

Ta hand om dig!

kram Linnéa

2009-10-15 @ 13:23:12
URL: http://tantnea.webblogg.se/
Postat av: Cecilia

Åh, Frankrike och Paris ... Det är omöjligt att inte älska det! Jag tog också hundratals bilder när jag var på Pére Lachaise, det är ju en så fantastisk kyrkogård att man nästan vill stanna där för alltid. Och Montmartre ... det är nästan galet att det finns så vackra platser på jorden, man kunde ju annars tro att det är en saga bara!

2009-10-23 @ 09:27:29
URL: http://voix.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0