Första advent på andra sidan Atlanten

Hej Miranda.
Medan andra människor verkar ha sett fram emot första advent med dess julmysighet och nybakta lussekatter så har jag bara blivit ledsen av att tänka på den här söndagen. För nu sitter min syster på ett plan på väg till Bogotá och jag vet inte när jag får träffa henne igen. Visst, om jag får panik kan jag ju tömma mitt sparkonto och åka dit på jullovet, men det känns inte helt realistiskt...


/elin-alice.

Tillbaka efter en bloggpaus

Hej Miranda.
Snöstormen, skolan, tristessen, tröttheten, upptågen och upptagenheten kom emellan och fick mig att tänka att det nog vore bra att vara tyst ett tag. Jag har fortfarande inte fått tusen  nya saker att säga, men vi fortsätter i alla fall. Med lite kläder kanske? Här är hur jag ser just precis nu:
/elin-alice
PS. Jag provade att göra bloggen ett par centimeter större, för att bilderna skulle synas bättre. Finare eller fulare än förut? DS.
Hej Miranda.
Snöstormen, skolan, tristessen, tröttheten, upptågen och upptagenheten kom emellan och fick mig att tänka att det nog vore bra att vara tyst ett tag. Jag har fortfarande inte fått tusen nya saker att säga, men vi fortsätter i alla fall. Med lite kläder kanske? Här är hur jag ser ut just precis nu:
Rosett-klänning: Tradera. Rosett-skärp: MQ.

/elin-alicePS. Jag provade att förändra bloggens storlek lite grand, för att bilderna skulle synas bättre. Blev det finare eller fulare än förut? DS.

Prinzessin Lillifee och Pummeluff

Prinzessin Lillifee och Pummeluff
Hej Miranda.
Eftersom jag inte har Facebook måste mina finaste vänner skriva brev när de flyttar ifrån mig, och idag fick jag ett från Sanna som bor i Tyskland nu. Brevpappret var litet och rosaprickigt i bästa Prinzessin Lillifee-stil. Ända sedan Sanna började göra små resor till Tyskland för några år sedan, så har nämligen Prinzessin Lillifee-prylar varit mina absoluta favoritsouvenirpresenter. Jag har fått klistermärken och muffinsmixar och en massa annat fint, och Prinsessan Lillifee finns sedan en tid tillbaka även i Sverige så om du är sugen på någonting riktigt rosa så ska du leta efter henne i exempelvis hyllan med Dr Oetker-produkter när du vill baka med fina dekorationer eller så. Men hur som helst, i ett litet brevpappershörn påpekade min vän att jag var lite lik Lillifee!
Hej Miranda.
Eftersom jag inte har Facebook måste mina finaste vänner skriva brev när de flyttar ifrån mig, och idag fick jag ett från Sanna som bor i Tyskland nu. Brevpappret var litet och rosaprickigt i bästa Prinzessin Lillifee-stil. Ända sedan Sanna började göra små resor till Tyskland för några år sedan, så har nämligen Prinzessin Lillifee-prylar varit mina absoluta favoritsouvenirpresenter. Jag har fått klistermärken och muffinsmixar och en massa annat fint, och Prinsessan Lillifee finns sedan en tid tillbaka även i Sverige så om du är sugen på någonting riktigt rosa så ska du leta efter henne i exempelvis hyllan med Dr Oetker-produkter när du vill baka med fina dekorationer eller så. Men hur som helst, i ett litet brevpappershörn påpekade min vän att jag var lite lik Lillifee! ("Det är något med munnen och håret och ögonen!")
Helt klart en av de bästa komplimangerna på länge. Särskilt som jag är på väldigt rosa humör just nu, och önskar att garderoben var full av tyllklänningar, ballerinaskor, rosor och rosetter och annat som är rosa.
Men när jag ändå visar söta saker ur brevet så måste jag ju dela med mig av en till sak: Sanna och jag har gått i samma samhäll/språk-klass, så nördigt nog bad jag henne bjuda på ett par gulliga glosor, eftersom man kanske borde lära sig lite tyska någon gång. Och om hon inte pluggade psykologi så kunde Sanna bli språklärare, för hon är bäst i världen på att hitta bra ord:


/elin-alice

Musikal och modehistoria

Hej Miranda.
Jag har visst var lite tyst den senaste tiden, men det har inte funnits några ord att skriva ned och så har jag varit upptagen med att pyssla med saker i skolan till sent på eftermiddagarna, se filmer, vandra runt i snöstormen och vara väldigt trött. Fast jag har faktiskt gjort två saker den här veckan som kanske kan intressera dig:
Ett. Jag har varit på på musikal på Göteborgsoperan. Scenografin och klänningarna i Sunset Boulevard var lika vackra som de verkade när jag var på studiebesök i höstas, och jag går runt och nynnar på den fina musiken nu efteråt så det var en lyckad afton.
Två. Jag har suttit uppe en halv natt och skrivit klart ett litet arbete i textil- och dräkthistoria, som handlade om 1920-talets mode. Och medan jag skrev om hur arkeologiska fynd återfinns på handväskor, jämställdhetssteg syns i siluetter, sportkläder förbättrar kvinnliga tennisspelare, börskrascher påverkar kjollängden, industrialismen demokratiserar modet och annat intressant, blev jag mer och mer förtjust i tjugotalet. Se här:
/elin-alice
Hej Miranda.
Jag har visst varit lite tyst den senaste tiden, men det har inte funnits några ord att skriva ned och så har jag varit upptagen med att pyssla med saker i skolan till sent på eftermiddagarna, se filmer, vandra runt i snöstormen och vara väldigt trött. Fast jag har faktiskt gjort två saker den här veckan som kanske kan intressera dig:

Ett. I onsdags var vi lediga från skolan och då passade jag på att åka till Göteborg för att köpa klänningar och sedan gå på musikal. Scenografin och klänningarna i Sunset Boulevard var lika vackra som de verkade när jag var på studiebesök på Göteborgsoperan i höstas, och jag går runt och nynnar på de fina melodierna nu efteråt så det var allt en lyckad afton!

Två. På onsdagens tåg till Göteborg och på torsdagens sena kväll och sedan natt satt jag uppe och skrev klart ett litet arbete i textil- och dräkthistoria, som handlade om 1920-talets mode. Och medan jag skrev om hur arkeologiska fynd återfinns på handväskor, jämställdhetssteg syns i silhuetter, sportkläder förbättrar kvinnliga tennisspelare, börskrascher påverkar kjollängden, industrialismen demokratiserar modet och annat intressant, blev jag mer och mer förtjust i tjugotalet. Se här:


/elin-alice

Blå

Hej Miranda.
Här är den blå, plisserade, strassbältade, finärmade, knappbeströdda och avklippta klänningen visade i förra inlägget.
Hej Miranda.
Här är den blå, plisserade, strassbältade, finärmade, knappbeströdda och avklippta klänningen jag visade i förra inlägget.

/elin-alice

Katt + klänning

Hej Miranda.
Det kan vara väldigt mysigt att ha en katt i huset ibland men när man sitter på vardagsrumsgolvet med måttband, knappnålar, kritor och en klänning man ska korta av så kan det vara smått irriterande när katten kommer på att den där fina klänningen är husets bästa sovplats eller att måttbandet man flyttar runt är som skapt för att leka med. Och så vågar man inte lyfta undan henne för då kommer hon antingen bitas eller fastna med klorna i det tunna klänningstyget.
Hej Miranda.
Det kan vara väldigt mysigt att ha en katt i huset ibland men när man sitter på vardagsrumsgolvet med måttband, knappnålar, kritor och en klänning man ska korta av så kan det vara smått irriterande när katten kommer på att den där fina klänningen är husets bästa sovplats eller att måttbandet man flyttar runt är som skapt för att lekas med. Och så vågar man inte lyfta undan henne för då kommer hon antingen bitas eller fastna med klorna i det tunna klänningstyget...
Det är den sortens svårigheter som drabbar folk med för långa vintage-klänningar i kombination med ouppfostrade katter. Men nu har katten flyttat på sig, så när jag köpt en blå tråd och fållat den avklippta klänningen så ska du få se hur fin den är!


/elin-alice

Vilken är den finaste klänningen i din garderob?

Hej Miranda.
Det var den här klänningen jag nämde i frågestunden: den är svart med en massa påsydda silverband, är v-ringad både i bak och i fram, har världens vidaste kjol som man kan snurra i och är helt enkelt väldigt tjusig, tycker jag. Se själv:
Hej Miranda.
Det var den här klänningen jag nämnde i frågestunden: den är svart med en massa påsydda silverband, är v-ringad både i bak och i fram, har världens vidaste kjol som man kan snurra i och är helt enkelt väldigt tjusig, tycker jag. Se själv:

Jag köpte den på eBay för några år sedan och jag måste väl erkänna att jag inte använt den särskilt ofta - dels är jag väldigt rädd om den, dels har det inte funnits så många tillfällen för så glittriga klänningar med den längden. Men den är fin att bara ta fram och titta på, eller ta på sig den en stund och snurra ett varv i helcirkelskjolen.

/elin-alice.

Filmer med fem stjärnor

Hej Miranda.
En av frågestundsfrågorna som var svåra att svara på var den om favoritfilm, för jag har så väldigt många. Men nu tänkte jag ge dig en lista på de filmer som jag tyckt allra bäst om.
Så här: jag har varit medlem på Lovefilm.se, där man förutom att hyra film kan sätta betyg på de filmer man sett. Så även de perioder när jag inte varit aktiv och betalat för att hyra film, har jag försökt komma ihåg att logga in där så fort jag sett en ny film - för att betygsätta den med 1, 2, 3, 4 eller 5 stjärnor. Sedan samlas alla mina betygsatta filmer i en lista. Jag har 461 betygsatta titlar och här är de som fått fem stjärnor i betyg av mig:
Eternal Sunshine of the Spotless Mind
Amélie från Montmartre
Drömmarnas land
Jules&Jim
En förlorad värld (båda versionerna)
Walk the line
Kafka
Kalle och chokladfabriken
Moulin Rouge
Resan till Melonia
Förnuft&känsla
Stolthet&fördom (båda versionerna)
Prinsessan + krigaren
Spring Lola
Cabaret
Brända av solen
Frida
Thelma & Louise
Släpp fångarne loss det är vår!
Äppelkriget
Dream Girls
Broderier
I huvudet på John Malkovich
Vem är rädd för Virginia Woolf
Nightmare Before Christmas
Skenbart
Rent
Alice i Underlandet (disneys tecknade och den otecknade tv-versionen från 1999)
Boy's Don't Cry
Big fish
De förlorade barnens stad
Lost in Translation
Breakfast at Tiffanys
Fame
En enda man
Skönheten och odjuret
Finns dina favoritfilmer bland mina, eller har du några tips på vad jag ska se?
Hej Miranda.
En av frågestundsfrågorna som var svåra att svara på var den om favoritfilm, för jag har så väldigt många att det är svårt att välja ut några särskilda. I stället tänkte jag ge dig en lista på de allra bästa filmerna jag någonsin sett. Så här:

Jag har varit medlem på lovefilm.se, där man förutom att hyra film kan sätta betyg på de filmer man sett. Så även de perioder när jag inte varit aktiv och betalat för att hyra film, har jag försökt komma ihåg att logga in där så fort jag sett en ny film - för att betygsätta den med 1, 2, 3, 4 eller 5 stjärnor. Sedan samlas alla dessa filmer i en lista. Jag har 461 betygsatta titlar och här är de som fått fem stjärnor i betyg av mig:

• Eternal Sunshine of the Spotless Mind
• Amélie från Montmartre
• Drömmarnas land
• Jules & Jim
• En förlorad värld (båda versionerna)
• Walk the Line
• Kafka
• Kalle och chokladfabriken
• Moulin Rouge
• Resan till Melonia
• Förnuft & känsla
• Stolthet & fördom (båda versionerna)
• Prinsessan + krigaren
• Spring Lola
• Cabaret
• Brända av solen
• Frida
• Thelma & Louise
• Släpp fångarne loss det är vår!
• Äppelkriget
• Dream Girls
• Broderier
• I huvudet på John Malkovich
• Vem är rädd för Virginia Woolf?
• Nightmare Before Christmas
• Skenbart
• Rent
• Alice i Underlandet (Disneys tecknade och den otecknade tv-versionen från 1999)
• Boy's Don't Cry
• Big Fish
• De förlorade barnens stad
• Lost in Translation
• Breakfast at Tiffanys

Finns dina favoritfilmer bland mina, eller har du några tips på vad jag kan se?


(Alla bilder är från imdb)


/elin-alice

Stiernglans

Själv köpte jag bara ett par örhängen:Hej Miranda.
Igår åkte jag till Göteborg för att träffa Jenny, för en sväng bland kaféer och secondhandbutiker i Haga. Vi var båda väldigt sorgsna över att Drömma försvunnit, men så sprang vi in på Stiernglans - och plötsligt har vi en ny favoritvintagebutik! Med hundra år gamla klänningar, herrhattar, guldramade speglar, sammetsdraperier, glittrande smycken och fin musik. Lite grand så här ser det ut:
Hej Miranda.
Igår åkte jag till Göteborg för att träffa Jenny, för en sväng bland kaféer och secondhandbutiker i Haga. Vi var båda väldigt sorgsna över att Drömma försvunnit, men så sprang vi in på Stiernglans - och plötsligt har vi en ny favoritvintagebutik! Med hundra år gamla klänningar, herrhattar, guldramade speglar, sammetsdraperier, glittrande smycken och fin musik. Lite grand så här ser det ut:
Och här är Jennys nya paisley-klänning, som hon bara behöver lägga upp ett par decimeter. Annars var den alldeles perfekt.

Själv köpte jag bara ett par örhängen:
Om du är i Göteborg någon dag och vill gå dit och kika på den dyra tiotalsklänningen eller prova fantastiskt fina femtiotalsklännningar, så är det Haga Nygata nummer 20 som gäller.


/elin-alice

Q&A

Hej Miranda.
Här kommer svaren på frågorna du ställde plus ett par av uppgifterna från utmaningarna jag fick häromveckan. Hoppas att svaren blir till belåtenhet, men behövs det fler så är det förstås bara att fråga mer.

Om du bara fick använda en outfit resten av ditt liv, vilken skulle det bli?
Den svartvitrutiga Topshop-klänningen funkar faktiskt i alla sammanhang. Har haft den på flygplan och i resväskor (den behöver inte strykas!), på Spy bar och i skogen, i Paris och i Falköping, i snöstorm och i sommarvärme, när jag vill vara fin och när jag inte vill tänka på vad jag tar på mig. Den passar till alla färger och bland det bästa är att den har fickor!
Vilket är ditt favoritplagg i hela garderoben/världen?
Mitt finaste plagg är en svart klänning i lite squaredancemodell med påsydda silverband som får mig att tänka på nyårsfestligheter. Lovar att visa den någon dag. Påminn mig om jag glömmer!
Vad har du på dig just nu?
Var hittar du alla dina kläder?
Tradera, eBay, H&M, Lindex, Indiska, Åhléns och lite vanlig secondhand. Eller så syr jag dem själv!
Vilket plagg som du sytt själv är du mest nöjd med?
Jag blir nästan aldrig fullkomligt nöjd med någonting jag gör, men om jag inte minns fel så var klänningen jag hade på mig på mammas femtioårsfest för några år sedan nästan perfekt, åtminstone just då. Med rosa satin, puffärmar och vid kjol. Fast jag använder den aldrig nu för tiden för den är för liten och har fläckar som inte är så snygga. Dock måste jag erkänna att jag fick lite hjälp av min moster, särskilt med ringningen.
Hur länge har du sytt?
Det var någon gång på högstadiet som jag sydde det första plagget som faktiskt gick att använda (även om det nog inte var en särskilt vacker syn!), så det var väl 6 år sedan ungefär. Men det är först de senaste två åren som jag sytt så pass ofta och därför fått ihop saker som blivit bärbara.
Vart får du inspiration att sy så fint ifrån?
Man stöter ju på fina kläder, prylar och bilder precis överallt så inspirationen samlas, medvetet och omedvetet, någonstans en bit bak i huvudet. Sen om jag behöver lite extra hjälp att manuellt hitta den där inspirationen så tänker jag tillbaka på kostymfilmerna jag sett, plaggen i alltför dyra butiker jag varit inne i, de gamla numren av ELLE som står i min bokhylla eller så kan jag klicka igång datorn och öppna mappen som heter just "inspiration: kläder", för den är fylld av cirka tusen bilder. Jag kanske kan visa smakprov ur den någon dag...
Går du någon mode/design-linje på gymnasiet?
Nej, jag går en ettårig komvuxutbildning som heter Textil&modedesign. På schemat står sömnad, mönsterkonstruktion, vävning, bindningslära, formgivning, materiallära och textil&dräkthistoria. Komvux har dock ockuperat sina lokaler i en gymnasieskola i Skara, så när jag väntar på bussen tillsammans med gymnasieelever, åker buss med skolkort, äter matsalsmat och bara är ett år äldre än treorna så smälter jag inte lite väl bra i Katedralskolans korridorer. Fast mest är vi ändå de konstiga tjejerna som går runt barfota (för man får inte ha skor på sig när man väver i vävstolarna) med måttband hängandes runt halsen, och plockar trådar från varandras kläder när vi väntar på bussen.
Hur är det?
Underbart! Jag har varit konstant skoltrött sedan jag slutade dagis och trots bra betyg och kompisar på rasterna har jag har alltid tyckt att det varit hemskt med skolan, men nu, nu trivs jag verkligen!
Vad gick du för linje på gymnasiet?
Samhällsprogrammet med inriktning språk. (Jag läste spanska, franska, italienska, latin och engelska C)
Vad vill du bli när du blir stor?
Det finns inget yrke som jag är jättepepp på och inte ser en miljon nackdelar med, men jag har åtminstone en lång lista över yrken som är lite lockande:
fotograf på dagstidning, kanske allrahelst i utrikesdelen
kostymför för teater/opera/film.
scenograf
någonting som har med fina filmer att göra
ha ett kafé med goda kakor, fin inredning, Améliestämning och snälla gäster
bo på ett slott och driva det som pensionat
ha en egen butik med en massa vintageklänningar så att jag är omgiven spetsar och gamla sammetstyger och sånt
journalist
bibliotekarie så att jag får umgås med kulturtanter, kan ha på mig mina egna klänningar varje dag, och inte behöver tänka på jobbuppgifter dygnet runt utan kan ha fritidsintressen också
Och när blir man stor?
Det undrar jag med. Jag trodde att jag kanske skulle ha blivit åtminstone lite större efter studenten men det blev jag verkligen inte: jag bor kvar hemma, får bara en tusenlapp i månaden av csn så mamma&pappa sponsrar busskort och räkningar, jag är allmänt bortskämd, och förresten hade jag inte ens kunnat börja utbildningen jag går nu om det inte vore för att mamma ringde runt i somras när det hade blivit trassel med antagningen. Så jag känner mig verkligen inte stor än och ibland undrar jag om jag någonsin kommer bli det.
Jag undrar hur det kommer sig att du började blogga?
Det var nog allra mest för att hitta människor som tycker om samma saker som jag och så är det mycket roligare att göra pyssliga och fina grejer om någon får se dem. Plus att jag har ett ganska stort behov av bekräftelse och beröm för att mitt självförtroende inte ska sjunka.
Hur kom du på idén till bloggen (jag älskar ju att du skriver till Miranda)?
Jag tänkte att jag skulle känna mig fånig om jag bara skrev rakt ut i bloggrymden, för i början fanns det ju faktiskt ingen som lyssnade, så då kändes det bättre att ha en låtsaskompis i bloggen. Och det är ju det hon är: hon är intresserad av allt jag skriver, har alltid tid för mig och tycker om precis samma saker som jag. Men med tiden har Miranda kanske snarare blivit ett samlingsnamn för alla er som tittar in och läser vad jag skriver.
Har du haft nån pojkvän/flickvän?
Nej, antingen är jag bara allmänt feg och värdelös på längre relationer eller så har jag helt enkelt inte hittat rätt person än, för ingen av de pojkar jag träffat har fått mig att vilja/våga/orka stanna kvar.
Vilket är ditt finaste minne i livet?
Oj! Helt omöjligt svår fråga. Jag vet inte om det är så för alla, men jag känner ofta att jag har väldigt dåligt minne. Det är trevligt förstås, för jag har förträngt ganska många dåliga känslor så jag kan romantisera högstadietiden till exempel, men å andra sidan har jag väldigt få fina minnen kvar. Just nu kan jag verkligen inte komma på någonting som varit så där extra fint. Men jag ska klura lite på det.
Tycker du om att baka?
Oh ja! Fast jag blir jättetrött och ledsen när det blir fult eller oätligt, så ibland vågar jag inte baka. Men jag har tre säkra kort: kanelbullar, marängtårta och drömtårta. Dem misslyckas jag aldrig med.
Favoritfilm?
Nej fy, det här är stört omöjligt! Jag har sett väldigt många bra filmer så jag kan verkligen inte välja bara en eller ett par stycken. Men för att du ska förstå ungefär vilken stil jag gillar så får du här mina fyra favoritregissörer: Jean-Pierre Jeunet, Tage Danielsson, Tom Tykwer och Tim Burton.
Favoritbok?
Tove Janssons böcker om muminfamiljen och Ann M Martins "Ett hörn av universum". Gemensamt är att jag läste dessa böcker när jag var yngre och sedan dess läst dem någon gång nästan varje år. Och när man fortfarande gråter i ett särskilt kapitel varje gång, skriver av samma citat och tar fram just dessa böcker när man vill komma åt lite känslor och bli på fint humör - tja, då vet man att det är böcker som man tycker om. För nylästa böcker har jag jättesvårt att bedöma.
Vad lyssnar du på för musik?
B som i blandat. Tänk: Belle&Sebastian, Bruce Springsteen, Björn Isfält, Beyoncé, bob hund, Bonnie Tyler och Bob Dylan. Ungefär den spridningen, där den enda gemensamma nämnaren är att det ska finnas en fin melodi (så genrer som rap och hårdrock går bort.
Ett annat sätt att svara är pop. Olika sorters pop: poprock, indiepop, mespop, soulpop, 60-talspop, vispop, singersonwriterpoprock, och vanlig svensk pop à la Håkan Hellström.
Vilken låt tycker du verkligen om?
It takes a fool to remain sane - The Ark
Vad lyssnar du på just nu?
En gammal Spotify-lista skapad av fina Felicia. Hon kallade den Billie Holiday och de andra, och just nu spelas Louis Armstrongs "A kiss to build a dream on". Fin!
Fyra tv-program du ser?
Aktuellt/Rapport/TV4-nyheterna
Kulturnyheterna
Gossip Girl
Kobra
Vad finns på ditt nattduksbord?
En plastpåse, en Nordea-dosa, två fjärrkontroller, ett glas vatten, en kopp gammalt te, frimärken, broderiskisser, tre brev (från brevvänner/vänner i Münster, Piaseczsno och Kungsbacka), en skolbok, "El juego del ángel" av Carlos Ruíz Zafón, en ljuslykta, en ring, ett litet gosedjur som betyder mycket, en rättvisemärkt stenprydnad och fyrtiotvå enkronor. Det är en del av mitt rum som sammanfattar resten av stökigheten: prylar slängda hullerombuller i brist på förvaring, med resultat att man inte kan sitta vid skrivbordet eller i fåtöljen och om man vågar korsa golvet kommer man med största sannolikhet krossa någonting.
Favoritresemål?
Drömresan just nu är en tågluff till Iran, via exempelvis Warsawa, Krakow, Wien, Istanbul och platser jag inte ens visste att jag ville till.  Men av de resor jag redan gjort så tycker jag bäst om att åka till länder där min beresta storasyster bott.
Om du bara fick använda en outfit resten av ditt liv, vilken skulle det bli?
Den svartvitrutiga Topshop-klänningen funkar faktiskt i alla sammanhang. Har haft den på flygplan och i resväskor (den behöver inte strykas!), på Spy bar och i skogen, i Paris och i Falköping, i snöstorm och i sommarvärme, när jag vill vara fin och när jag inte vill tänka på vad jag tar på mig. Den passar till alla färger och bland det bästa är att den har fickor!

Vilket är ditt favoritplagg i hela garderoben/världen?
Mitt finaste plagg är en svart klänning i lite squaredancemodell med påsydda silverband som får mig att tänka på nyårsfestligheter. Lovar att visa den någon dag. Påminn mig om jag glömmer!

Vad har du på dig just nu?
En rosa mjukisklänning i empirmodell.


Var hittar du alla dina kläder?
Tradera, eBay, H&M, Lindex, Indiska, Åhléns och vanlig secondhand. Eller så syr jag dem själv!

Vilket plagg som du sytt själv är du mest nöjd med?
Jag blir nästan aldrig fullkomligt nöjd med någonting jag gör, men om jag inte minns fel så var klänningen jag hade på mig på mammas femtioårsfest för några år sedan nästan perfekt, åtminstone just då. Med rosa satin, puffärmar och vid kjol. Fast jag använder den aldrig nu för tiden för den är för liten och har fläckar som inte är så snygga. Dock måste jag erkänna att jag fick lite hjälp av min moster, särskilt med ringningen.

Hur länge har du sytt?
Det var någon gång på högstadiet som jag sydde det första plagget som faktiskt gick att använda (även om det nog inte var en särskilt vacker syn!), så det var väl 6 år sedan ungefär. Men det är först de senaste två åren som jag sytt så pass ofta att jag fått ihop saker som blivit bärbara.Vart får du inspiration att sy så fint ifrån?
Man stöter ju på fina kläder, prylar och bilder precis överallt så inspirationen samlas, medvetet och omedvetet, någonstans en bit bak i huvudet. Sen om jag behöver lite extra hjälp att manuellt hitta den där inspirationen så tänker jag tillbaka på kostymfilmerna jag sett, plaggen i alltför dyra butiker jag varit inne i, de gamla numren av ELLE som står i min bokhylla eller så kan jag klicka igång datorn och öppna mappen som heter just "inspiration: kläder", för den är fylld av cirka tusen bilder. Jag kanske kan visa smakprov ur den någon dag...

Går du någon mode/design-linje på gymnasiet?
Nej, jag går en ettårig komvuxutbildning som heter Textil&modedesign. På schemat står sömnad, mönsterkonstruktion, vävning, bindningslära, formgivning, materiallära och textil&dräkthistoria. Komvux har dock ockuperat sina lokaler i en gymnasieskola i Skara, så när jag väntar på bussen tillsammans med gymnasieelever, åker buss med skolkort, äter matsalsmat och bara är ett år äldre än treorna så smälter jag inte lite väl bra i Katedralskolans korridorer. Fast mest är vi ändå de konstiga tjejerna som går runt barfota (för man får inte ha skor på sig när man väver i vävstolarna) med måttband hängandes runt halsen, och plockar trådar från varandras kläder när vi väntar på bussen.

Hur är det?
Underbart! Jag har varit konstant skoltrött sedan jag slutade dagis och trots bra betyg och kompisar på rasterna har jag har alltid tyckt att det varit hemskt med skolan, men nu, nu trivs jag verkligen!

Vad gick du för linje på gymnasiet?
Samhällsprogrammet med inriktning språk. (Jag läste spanska, franska, italienska, latin och engelska C.)Vad vill du bli när du blir stor?
Det finns inget yrke som jag är jättepepp på och inte ser en miljon nackdelar med, men jag har åtminstone en lång lista över yrken som är lite lockande:
•fotograf på dagstidning, kanske allrahelst i utrikesdelen
•kostymför för teater/opera/film.
•scenograf
•någonting som har med fina filmer att göra
•ha ett kafé med goda kakor, fin inredning, Améliestämning och snälla gäster
•bo på ett slott och driva det som pensionat
•ha en egen butik med en massa vintageklänningar så att jag är omgiven av spetsar och gamla sammetstyger och sånt
•journalist
•bibliotekarie

Och när blir man stor?
Det undrar jag med. Jag trodde att jag kanske skulle ha blivit åtminstone lite större efter studenten men det blev jag verkligen inte: jag bor kvar hemma, får bara en tusenlapp i månaden av csn så mamma&pappa sponsrar busskort och räkningar, jag är allmänt bortskämd, och förresten hade jag inte ens kunnat börja utbildningen jag går nu om det inte vore för att mamma ringde runt i somras när det hade blivit trassel med antagningen. Så jag känner mig verkligen inte stor än och ibland undrar jag om jag någonsin kommer bli det.Jag undrar hur det kommer sig att du började blogga?
Det var nog allra mest för att hitta människor som tycker om samma saker som jag och så är det mycket roligare att göra pyssliga och fina grejer om någon får se dem. Plus att jag har ett ganska stort behov av bekräftelse och beröm för att mitt självförtroende inte ska sjunka.

Hur kom du på idén till bloggen (jag älskar ju att du skriver till Miranda)?
Jag tänkte att jag skulle känna mig fånig om jag bara skrev rakt ut i bloggrymden, för i början fanns det ju faktiskt ingen som lyssnade, så då kändes det bättre att ha en låtsaskompis i bloggen. Och det är ju det hon är: hon är intresserad av allt jag skriver, har alltid tid för mig och tycker om precis samma saker som jag. Men med tiden har Miranda kanske snarare blivit ett samlingsnamn för alla er som tittar in och läser vad jag skriver.

Vilket är ditt finaste minne i livet?
Oj! Helt omöjligt svår fråga. Jag vet inte om det är så för alla, men jag känner ofta att jag har väldigt dåligt minne. Det är trevligt förstås, för jag har förträngt ganska många dåliga känslor så jag kan romantisera högstadietiden till exempel, men å andra sidan har jag väldigt få fina minnen kvar. Just nu kan jag verkligen inte komma på någonting som varit så där extra fint. Men jag ska klura lite på det.Tycker du om att baka?
Oh ja! Fast jag blir jättetrött och ledsen när det blir fult eller oätligt, så ibland vågar jag inte baka. Men jag har tre säkra kort: kanelbullar, marängtårta och drömtårta. Dem misslyckas jag aldrig med.

Favoritfilm?
Nej fy, det här är stört omöjligt! Jag har sett väldigt många bra filmer så jag kan verkligen inte välja bara en eller ett par stycken. Men för att du ska förstå ungefär vilken stil jag gillar så får du här mina fyra favoritregissörer: Jean-Pierre Jeunet, Tage Danielsson, Tom Tykwer och Tim Burton.

Favoritbok?
Tove Janssons böcker om muminfamiljen och Ann M Martins Ett hörn av universum. Gemensamt är att jag läste dessa böcker när jag var yngre och sedan dess läst dem någon gång nästan varje år. Och när man fortfarande gråter i ett särskilt kapitel varje gång, skriver av samma citat och tar fram just dessa böcker när man vill komma åt lite känslor och bli på fint humör - tja, då vet man att det är böcker som man tycker om. För nylästa böcker har jag jättesvårt att bedöma.


Vad lyssnar du på för musik?
B som i blandat. Tänk: Belle&Sebastian, Bruce Springsteen, Björn Isfält, Beyoncé, bob hund, Bonnie Tyler och Bob Dylan. Ungefär den spridningen på artister, där den enda gemensamma nämnaren är att det ska finnas en fin melodi (så genrer som rap och hårdrock går bort).

Vilken låt tycker du verkligen om?
"It takes a fool to remain sane" - The Ark

Vad lyssnar du på just nu?
En gammal Spotify-lista skapad av fina Felicia. Hon kallade den Billie Holiday och de andra, och just nu spelas Louis Armstrongs "A kiss to build a dream on". Fin!

Fyra tv-program du ser?
•Aktuellt/Rapport/TV4-nyheterna
•Kulturnyheterna
•Gossip Girl
•Kobra

Vad finns på ditt nattduksbord?
En plastpåse, en Nordea-dosa, två fjärrkontroller, ett glas vatten, en kopp gammalt te, frimärken, broderiskisser, tre brev (från brevvänner/vänner i Münster, Piaseczsno och Kungsbacka), en skolbok, El juego del ángel av Carlos Ruíz Zafón, en ljuslykta, en ring, ett litet gosedjur som betyder mycket, en rättvisemärkt stenprydnad och fyrtiotvå enkronor. Det är en del av mitt rum som sammanfattar resten av stökigheten: prylar slängda hullerombuller i brist på förvaring, med resultat att man inte kan sitta vid skrivbordet eller i fåtöljen och om man vågar korsa golvet kommer man med största sannolikhet krossa någonting.Drömresemål?
Drömresan just nu är en tågluff till Iran, via exempelvis Warsawa, Kraków, Wien, Istanbul och platser jag inte ens visste att jag ville till. 

Sådär. De fina bilderna är hämtade från samma flickr: WinonaCookie.

/elin-alice.

RSS 2.0