Gamla bilder eftersom kameran gått sönder

Miranda.
Det är onekligen svårare att hitta på blogginlägg när ens älskade lilla Nikon Coolpix ramlat i golvet och i princip blivit dödförklarad. Igår tog jag mod till mig och gick till fotobutiken för att fråga den snälla killen som ser ut som en faun, vad han trodde att det skulle kosta att få den reparerad av Nikon. Efter han medett någorlunda hoppfullt försök att själv få objektivdelen i bättre form så kom domen: minst 1500 kronor. Det kommer nog ta ett tag innan jag skickar in den för reparation så idag får vi helt enkelt bläddra i arkivet och titta på några bilder som min lilla Nikon producerat de senaste åren:
Hej Miranda.
Det är onekligen svårare att ordna med blogginlägg när ens älskade lilla Nikon Coolpix P5100 ramlat i golvet utan garanti och nu i princip blivit dödförklarad. Igår tog jag mod till mig och gick till fotobutiken för att fråga den snälla killen som ser ut som en faun, vad han trodde att det skulle kosta att få den reparerad av Nikon. Efter ett någorlunda hoppfullt försök att själv få objektivdelen i bättre form så kom han med domen: minst 1500 kronor. Det kommer nog ta ett tag innan jag skickar in den för reparation så idag får vi helt enkelt bläddra i arkivet och titta på några bilder som min lilla kamera producerat de senaste åren:
Slutsats: jag är en rätt grå fotograf. Så nu har jag två nya fotovanor att vänja mig vid:
1. börja släpa med systemkameran ut även när jag ska på små äventyr.
2. leva lite mera färgglatt så att bilderna blir mindre grå.

/elin-alice


PS. Om du råkar ha erfarenhet av trevliga kompaktkameror som inte kostar så mycket mer än en reparation, så tar jag gärna emot tips. DS.

Frågor, frågor, frågor...

Hej Miranda.
Medan jag var internetlös och försvunnen från bloggen förra veckan hann jag få två bloggutmaningar - en från Hanna och en från Angeliqa - som båda med lite olika upplägg bestod av frågor och svar. Jag hade egentligen tänkt besvara en av dessa utmaningar i kväll men sedan kom jag på att jag kunde kombinera det med att fråga om du har några frågor till mig. De kan handla om lite vad som helst, och så kan jag blanda ut utmaningsfrågorna med dina och göra ett gemensamt inlägg av alla frågorna någon dag nästa vecka. Vad sägs om det?

Så, undrar du någonting om mig eller Miranda eller livet i allmänhet? Våga fråga!

/elin-alice.


Skolskjortan

Hej Miranda.
För ett tag sedan sydde vi skjortor i skolan. Jag valde ett vitt tyg och slängde med sådana detaljer som jag tycker om: gosskrage, passpoaler och dyra svarta knappar.Och kjolen har jag sytt hemma och ibland när jag har haft tid över i skolan.

/elin-alice


Sammanfattning av en internetlös vecka

Hej Miranda.
Hur har du haft det de senaste dagarna? Vårt internet har varit försvunnet hela den här veckan så min kontakt med dig och bloggvärlden har varit obefintlig. Nu har jag slagit mig ned vid datorn hos en vän och tänkte bara säga hej och berätta att jag fortfarande finns kvar. Denna datorlösa vecka har jag gjort en födelsedagstårta, köpt födelsedagspresenter, varit hos min söta frisör, hittat på tok för mycket fina kläder på stan, fikat och i skolan har vi städat bland våra saker i sysalen och förflyttat oss till ett av rummen med vävstolar. Och så har jag promenerat runt i den nya snön förstås. Dessutom har jag tappat en av mina kameror i golvet så det blir inga bilder från den här veckan, men i början på nästa kommer nog internet tillbaks så då ses vi!

/elin-alice.

Bea i Borås

Hej Miranda.
Bea Szenfelds föredrag var förresten fantastiskt! Hela hennes koncept är så himla bra att man bara vill dansa och göra samma sorts saker, och hon hade en massa roliga och kloka kommentarer. Plus att hon tagit med sig en resväska full av prylar från några av papperskollektionerna, som hon skickade runt. Vi fick till exempel hålla i sådana mojänger som Björks Polarpris-dräkt är gjord av!

Sedan råkar ju fröken Szenfeld vara Sveriges mest kreativa modemänniska så hennes vernissage/visnings-inbjudningar är de underbaraste i branschen. Vi fick se flera sådana, och så skickade hon runt en kartong med de omtalade julkorten som är pepparkakor i pudelform.

För du vet, Bea Szenfelds logotyp är ju en pudel i lite olika former.

Det hela ägde rum på Textilmuséet och själva kopplingen mellan oss och Bea och muséet är nästa års Vävmässa, så vi fick springa runt bland muséets samlingar i ett par timmar för att samla inspiration till ett eventuellt projekt. Då passade vi dessutom på att kika runt bland andra utställningar. Så här ser min favoritdel ut:

Och allra sist visade vår lärare oss arkivet där vi fick bläddra bland gamla modetidningar! Åh-åh-åh!


/elin-alice


Beabeabea!

Hej Miranda.
Det är nästan så att min klass börjat tröttna på att åka till Borås för olika studiebesök, men bara nästan. För idag ska vi gå på något slags föreläsning med en av mina absoluta favoritdesigner: den fantastiska och supersöta Bea Szenfeld. Pepp!


/elin-alice


(För oinsatta, så råkar ju Borås vara känt för sin textilindustri och går man en textilutbildning i samma region är det förstås fullkomligt omöjligt att undvika ett och annat besök. Men det här blir den tredje eller fjärde gången på mindre än två månader som vi packar in oss i ett par bilar och blir borta hela dagen.)


Tecknade modeller med 1900-talsmode

Hej Miranda.
Min moster jobbar på biblioteket och det är så himla bra, för så fort hon ramlar över en bok som får henne att tänka på mig så lånar hon hem den. När jag träffade henne häromdagen fick jag ett par böcker om mode och jag tänkte att jag skulle visa några smakprov ur en av dem. Fashion Since 1900 - The Complete Sourcebook av John Peacock (Thames&Hudson, 2007). Jag älskar verkligen att bläddra i böcker med bilder av gamla kläder och den här boken föll jag lite extra för, för i stället för foton är den full av modeteckningar! Modellerna är för varje tidsperiod grupperade under rubrikerna Couture Wear, Underwear, Leisure Wear, Day Wear, Evening Wear, Bridal Wear och Accessories. Så här ser några sidor ut:

Verkligen en underbar bok, så om den finns på ditt bibliotek tycker jag att du ska gå dit och bläddra i den en stund. Jag som är lite extra nördig har dessutom valt ut vilka modeller jag tänker försöka sy något liknande av. Till exempel dessa:

Från tidigt fyrtiotal respektive sent femtiotal.

/elin-alice


Cirkusstrumpbyxorna

Hej Miranda.
Jag har nya leggings från Lindex. De känns cirkus på nåt vis och det känns fint.

/elin-alice.

Whip it!

Hej Miranda.
Behöver du ett filmtips? För sådana eftermiddagar i soffan när man vill se en amerikansk småstad utmed motorvägen med tonåringar som inte riktigt passar in och i stället drömmer om livet i närmsta storstad, en roller derby-arena, en bästa vän, nya vänner, en söt pojke, en mamma som inte verkar förstå sig på annat än skönhetstävlingar och så en tjej som hittar någonting som passar henne. Om du är på humör för sådant så kan du se Whip it!, som är regisserad av Drew Barrymore och har söta Ellen Page i huvudrollen. De åker rullskridskor och är färgglada fast det trasslar med laget, motståndarna, familjen, bästa vännerna och så den där pojken...

En söt film helt enkelt.

/elin-alice


Halsband à la Alice

Hej Miranda.
Lindex har ju haft en hel del söta sagoinspirerade smycken den här hösten och jag kunde helt enkelt inte motstå det långa halsbandet med ett ur hängandes i en rosett.

Visst är det väldigt fint? I princip allting som har med urverk att göra får mig att tänka på Alice i Underlandet, och du vet ju hur förtjust jag är i sånt...

/elin-alice


PARIS: ett år & en guide

Hej Miranda.
För exakt ett år sedan var jag i Paris för allra första gången i mitt liv. Jag var där tillsammans med min storasyster och det var då hon bestämde sig för att stanna kvar, och det är ju därför jag varit där flera gånger det senaste året. Sex gånger närmare bestämt, om man räknar med den där första resan för ett år sedan och den oroliga endagsvistelsen i samband med det isländska askmolnet i april. Om ett par månader flyttar min syster antagligen vidare till en annan kontinent så det blir inga mer Paris-resor för min del på ett tag - därför tänkte jag att vi nu kunde kika lite på resorna i kronologisk ordning och romantisera staden lite grand om du drömmer om att åka dit ibland (för själv är jag inte superförtjust i Paris egentligen, även om jag hade Amélie-drömmar som allra andra innan jag började åka dit).

(Klicka på rubrikerna för att läsa detaljer och se fler bilder!)

Oktober
= bo på hostel, vinflaskor på gatorna tillsammans med italienska hostel-kompisar, höstlöv på Père-Lachaise, couscous, muséer, slottsvistelse på franska landsbygden och utflykter till havet.

November
= rum hos ett fransk-spanskt gammalt par med en lägenhet fylld av antika prylar och samlingar av parfymflaskor på badrummet, colombianska kompisar, The Highlander och antikmarknader.

Januari
= konfliktanalysintervjuer med andra colombianska kompisar, för mycket vin och ogenomtänkta kyssar, biobesök, världens bästa pajbak och långa metro-färder.

Februari
= ressällskap i form av en lillebror, madrasser över hela golvet, turistiga utflykter, läskiga katakomber och svenska köttbullar.

April
= egentligen en London-resa som provisoriskt och panikartat avslutades i ett Frankrike-dygn med baguetter, ett par Paris-vänner och en norrländsk buss.

Augusti
= de långa trapporna upp till Åsas nya lilla lägenhet, ösregn, cyklar, guldiga bygnader, karuseller, restauranger, såpbubblor, utflyktsplaner, Montmartre och besök hemma hos au-pairarbetande kompisar på landet.


Så. Del två i detta inlägg:
Om du planerar ett besök så får du sex stycken Paris-favoriter av mig:

Favoritpark:
Père-Lachaise är ju ingen park utan en kyrkogård, men det är en alldeles underbar och alldeles enorm kyrkogård. Med stora gravstenar, kända gravstenar, vackra gravstenar, gravstenar som knappt ser ut som gravstenar. Alla sorters gravstenar helt enkelt, och en massa kullerstensgator, vackra träd, svarta fåglar, katter, människor och världens bästa ljus så att man går runt med kameran i flera timmar.

Favoritmuseum:
Musée Rodin som är ett vackert hus fullt av skulpturer men den fantastiska parken gör att den även skulle passa in under ovanstående kategori. Det är gratis för unga EU-medborgare så man kan ju gå dit hur ofta man vill!

Favoritbar:
Jag har tyvärr inget bra tips eftersom jag tycker att det varit finast med personliga ställen. Som baren som min systers pojkväns gudfar äger, till exempel. Där vi blev bjudna på jordgubbstårta sent en lördagkväll och ett band spelade en stund.

Favorirestaurang:
Chez Gladines, en baskisk restaurang som ligger på hörnet av Rue des Cinq Diamants. De har världens godaste potatis och hur mycket folk som helst, men inte så att det är obehagligt och man blir inte alls på dåligt humör över att behöva vänta på bord i över en timme om man går dit på kvällen. Så länge man har såpbubblor och ett glas sangría i handen och det inte är för kallt ute.

Favoritefterrätt:
Crêpes med nutella och banan. Visst, det är gott att äta hemma också, men det är något alldeles extra att sitta på hörnet av en Parisisk gata sent en kväll. Men macarons är ju inte heller fel, särskilt inte om man köper ett par stycken på kafét i Rodin-parken.

Favoritbutik:
Inte bara en butik, utan hela antikmarknaden i Saint-Ouen. Ååååh, jag dog nästan när jag kom dit. Jordglober, fågelburar, vintage-klänningar, gamla tidskrifter, skulturer av vilda djur i naturlig storlek, 60-talskameror, militäruniformer, guldmöbler, krimskrams, viktorianska korsetter... Precis allt som vi tycker är fint, och mycket mer. Blev så exalterad att jag glömde bort att ta kort när vi var där.

Några frågor? Så där i allmänhet finns det en mängd fördelar med att ha syskon boende i städer utomlands, men det finns även en förfärlig nackdel: man saknar dem. Och snart flyttar min syster till Colombia och då kommer jag ju träffa henne så förskräckligt sällan så just nu tycker jag väldigt synd om mig själv.

/elin-alice


Borås-besök med skjortor och flugor i fina färger

Hej Miranda.
Jag älskar ju klänningar och kjolar men då och då drabbas jag av en släng av herrklädsförälskelse. Det hände idag, när halva klassen åkte till Borås för ett studiebesök på Eton som gör tjusiga skjotor. Dels sådana där vanliga, tråkiga skjortor för herrar med en massa företagspampiga pengar. Men en liten del av Eton ser ändå ut mer så här, med fina färger och flugor och sånt:

Vi fick även se lite av själva produktionen (med betoning på lite för det mesta sys ju utomlands) och följa med en skjorta längs linern och träffa söta sömmerskor med smarta pressar och symaskiner som hela gruppen stod och dreglade över.

Sen efter thai-lunch och textilmuseum åkte vi till Cavaliere (ännu mera herrkläder!) för att prata med en designer med mystiska karriärplaner, bli visade superfula Lars Wallin-kostymer och gå vilse i lagret. Studiebesöksdagar är bra dagar tycker jag.

/elin-alice

Observera att alla bilderna är från Etons hemsida, dock något beskurna eftersom jag tyckte att modellen såg lite läskig ut. Hoppas att han inte tar illa upp.


Höstutflykt till sommarstugan

Hej Miranda.
Den del av vår familj som bor hemma gjorde idag en utflykt till vår sommarstuga. Det kändes som den första familjeutflykten sedan jag fick körkort så min lillebror och jag gjorde det mesta av situationen och placerade mamma och pappa i baksätet. Så satte vi oss i fram och valde musik helt i vår egen stil och det var så himla fint att köra runt på vägarna där allting runt omkring var gult och rött och orange. Höstlöven flög mot vindrutan och det var så fint att jag hade velat filma det, fast då hade jag ju kört av vägen med halva min familj så jag lät bli. När vi kom fram bar jag in min bredbandslösa laptop för att kunna skriva klart den där hemtentan men mest sprang jag runt med kameran och fotade äppelträd för att få mera höststämning.

Och så fikade vi förstås, och tog en promenad till kantarellstället, och tapetserade. Eller ja... Pappa tapetserade medan mamma bläddrade i veckotidningar, lillebror spelade gamla tv-spel och jag gjorde skoluppgifter. Jag är förresten den enda i min familj som tyckte om den gamla tapeten (till vänster, en bättre bild på helhetsintrycket finns i ett gammalt inlägg med namnet Alice och påskharen) men den nya (till höger) är trots allt rätt söt. Så länge det är rosa så är det okej!


/elin-alice


Skolkjolen

Hej Miranda.
Jag har visst alldeles glömt bort att visa dig kjolen jag sydde i skolan för ett par veckor sedan. En halvcirkelkjol med veck, i ett grått ylletyg och band och rosett i satin. Och foder, ficka i sidsömmen, dolt blixtlås och annat som inte syns men är så där välsytt som det bara kan bli i skolan. Hur som helst, så här ser kjolen ut:


/elin-alice


Fredag

Hej Miranda.
Det har inte blivit så mycket bloggande de senaste dagarna eftersom jag har varit i skolan från kl 8 till kl 18 (exklusive restid!), och då blir man så förskräckligt trött när man kommer hem. Så där så att man fjäskar för familjemedlemmar att de ska laga mat och sen slänger sig i soffan eller in i duschen innan man släpar sig upp till sängen - och efter den rutinen plus lite pyssel eller telefonsamtal eller liknande så somnar jag innan elva varje kväll. Men det gör egentligen ingenting att jag är så attans trött här hemma, för de sena eftermiddagarna i skolan är så väldigt trevliga. Vi fixar fika, nynnar, skrattar, gör planer, pratar om pojkar och syr-syr-syr! Fast en dag i veckan har vi enbart självstudietid(annars har vi lärarledd lektion 8-14.30 de flesta dagarna), och förutsatt att man inte är i behov av pressar, stora ritbord eller overlockmaskiner kan man alltså strunta i bussen till Skara och stanna hemma och jobba i stället. Idag är en sådan dag. Så jag skriver en hemtenta i materiallära:

Ritar en skiss för byxor:

Lyssnar på en favorit-skiva:

Skriver klart ett brev på skrivmaskin:

Sorterar böcker i min icke-bokhylla:

Och är allmänt osminkad och iklädd mjukiskläder:

Men om en stund ska jag göra mig i ordning för i kväll tar jag västtrafikbussen åt ett annat håll än skolan i Skara. Hur ser din fredag ut, Miranda?

/elin-alice


RSS 2.0