Polkagriströjan

Hej Miranda.
Gick runt lite grand i parker och affärer på stan idag för att umgås med en före detta klasskamrat, och självklart hamnade vi på H&M. Och lika självklart var att jag började bläddra bland galgarna på ställningen med randiga tröjor...

Polkagrisränder är helt enkelt oemotståndligt.

/elin-alice


Verkstäder, sidenklänningar och operasångare

Hej Miranda.
Jag nämnde ju att det skulle bli en fin fredag med klassen, och det blev det. Vi for nämligen till Göteborg för studiebesök på Göteborgsoperan! Jag har sett fram emot det här besöket i en hel månad och var helt salig när vi äntligen kom till kostymförrådet. Scenkostym är den inriktning i klädbranchen som intresserar mig allra mest och när man dessutom får vandra runt bland meter efter meter med historiskt inspirerade klänningar i sammet, tyll, siden och hur mycket spets som helst... Och när man får känna på precis allting, då är det helt enkelt underbart.

Men alltför snart släckte vår guide (en mycket underhållande operasångare som hette Rolf) lyset och drog med oss till andra delar av den enorma operan. Den är si så där 30 000 kvadratmeter stor och rymmer förutom själva konsertsalen elva våningar med en mängd verkstäder och sångrum till exempel.

Och ateljéer förstås! Där arbetade man för fullt med klänningar till Sunset Boulevard som har premiär i höst. Den har jag förresten planerat att gå och se!

På väggarna satt fantastiska modeteckningar. Dessa är för uppsättningen av Thaïs.

Men sedan var det dags att ta adjö av operan (åh vad jag ville stanna flera timmar till!) och åka vidare för picknickar och besök hos tyggrossister och ett par butiker. Tänk vad kul det kan vara att gå i skolan ändå!

/elin-alice


Nedförsbackar, klackar och kabelstickade strumpbyxor

Hej Miranda.
Vissar dagar är min mamma på så snällt humör att hon skjutsar mig till bussen. Det som är bra med de dagarna är - förutom att jag får tjugo minuters sovmorgon - att jag kan ha skor med klackar på. Vi bor nämligen i ett kvarter på en bergssluttning och det är helt enkelt tröttsamt för benen att traska runt på klackar i backar som är vinklade fyrtiofem grader. Men idag fick jag alltså skjuts till plan mark, och då hade jag på mig de där skorna som matchar min väska.


Jumper:H&M - Kjol:eBay - Väska:eBay - Skor:Roots
Det syns inte riktigt på bilden men jag hade tjocka strumpbyxor, för det tycker jag är så fint till sådana skor. Och både strumpbyxorna och den vita jumpern har kabelstickat mönster. Så såg jag ut idag. En dag med busskaos, dräkthistoria, borttappade skjortärmar och muffins. Och i morgon händer det någonting väldigt kul med skolan ska du veta. Jag ska försöka komma ihåg att fotografera så du får se.

/elin-alice

Tisdagskänslor och Twin Peaks

Hej Miranda.
Valnattsångesten håller i sig. Jag vill slänga saker omkring mig, skrika slagord på bussen och vrida tillbaks tiden. Men det går inte. Finns det något botemedel mot valresultatsdepresstioner? Jag provar de icke-politiska metoder jag brukar använda mig av vid någorlunda liknande känslotillstånd: spotifylistor, eBay, kakbak, böcker, ett par Twin Peaks-avsnitt. Ingenting fungerar. Eller jo, Twin Peaks hjälper lite. Har kommit till delen där Special Agent Dale Cooper är förälskad och sitter i en eka, håller händer och äter paj tillsammans med kärleken, Shelly och den hörselskadade kollegan som också är kär. Det är rätt gulligt.

Fast när jag trycker på den fyrkantiga stoppknappen är jag plötsligt totalt inspirationslös igen. Allt är bara mord, mysterier, moderater, sverigedemokrater och samhällen i fara - och nästan noll blogginlägg. Men ge inte upp hoppet; jag har till exempel en skolkjol att visa upp. Bild kommer senare i veckan!

/elin-alice


Rosenrött vs marinblått

Hej Miranda.
Jag vet att både du och jag och alla våra vänner här är väldigt förtjusta i klänningar och kakor och söta filmer och sånt där, men det finns ju saker som är obeskrivligt viktigare än polka dot-mönster och puffiga tyllkjolar. En sådan sak är det här med val till riksdag/landsting/kommunfullmäktige. Men! Fina saker går förstås att kombinera. Så om det inte vore för att jag redan förtidsröstat så hade jag tagit på mig min allra finaste rosenröda klänning och traskat i väg till en vallokal nu. Eller kanske en av garderobens alla röda kjolar? Till exempel någon av följande favoriter:


En skrynklig och underkjolslös lolita-kjol som används rätt sällan nu.

En flera meter vid och omsydd kjol från H&M.

Squaredance-kjol från sommarens besök på Fröken Judits.

Kort hallonröd frk-kjol fyndad på Myrorna.

Nog för att marinblått är en av mina favoritfärger för kläder men det är ingenting jag skulle klä mig i just idag...

Klänningen är second hand, väskan hemsydd och skorna köpta av den här damen.

/elin-alice.


Tygtävlingstips

Hej Miranda.
Du vet ju att jag är väldigt förtjust i att sy klänningar och följdaktligen blir jag på väldigt bra humör när jag stöter på ett sött tyg. Nu har Garderobsbutiken fått en kategori med just textilier och fina Catrin har en trevlig tävling där man kan vinna till exempel tyg (men annat också). Jag är med!


/elin-alice


Fåglar, våldtäkter, begravningar och andra sorgsenheter

Hej Miranda.
En del dagar försvinner i vanlig vardag eller solskenskänslor, medan andra utmärks mer av tråkigheter och ledsenkänslor och små motgångar som känns för stora.
Här kommer topp 5 över saker som gjort mig ledsen idag:

• När min syster kom till jobbet (ett hostel i Paris) i morse fick hon veta att en tjej blivit våldtagen där, men att nattvakten inte hade ringt polisen. Det är bara så förskräckligt att tänka på. Dumma människor!

• Mamma är organist/kantor och idag spelade hon på en begravning för en kvinna som skulle ha fyllt år just idag. Dessutom kände mamma kvinnan ifråga eftersom hon brukade vara i kyrkan ibland, så vi satt och snyftade lite i bilen när hon skulle skjutsa hem mig från busshållsplatsen i en paus mellan begravningar och mera jobb.

• Jag är livrädd för att Alliansen kan vinna valet på söndag. Den omänskliga framtiden skrämmer mig och det skrämmer mig att opinionsmätningarna visar på ett ganska egoistiskt folk. Jag har så svårt att förstå hur folk tänker och prioriterar.

• Än värre är förstås det faktum att människor kommer rösta på SD. Och att folk inte röstar alls. Ni lovar väl att gå rösta i alla fall? Ni som får, alltså.

• Och så har jag skrivkramp. Nu när jag håller på och försöker skriva brev till mina bästa vänner, som alla är utspridda utomlands. Jag önskar att de var här i stället.

/elin-alice


Favoritfemtiotalsklänningen

Hej Miranda.
Häromdagen hade jag på mig min favoritfemtiotalsklänning, som jag nog aldrig visat dig. Den är köpt på eBay för flera år sedan och är rutig med små tredimensionella prickar över hela tyget. Och allt är olika nyanser av rött och blått och lila.

Klänningen har min absoluta favoritkrage: gosskrage.

Dessutom älskar jag ärmlängden, för den är lite längre än vanligt kortärmat.

Fållen har jag dock lagt upp ett par decimeter, för jag är inte tillräckligt lång för att trivas med originallängden.

(Den gula 1970-talsklänningen i bakgrunden är från Beyond Retro.)

/elin-alice.


PS. Jag tror nog att jag fick inspiration till det här inlägget från Angeliqas genomgång av favoritklänningar, för hon har så många femtiotalsklänningar i fina färger. Så om du vill se mer sånt så kika in i hennes blogg någon dag!


Brideshead Revisited

Hej Miranda.
Det finns flera filmer som jag kan se väldigt många gånger utan att tröttna. Som passar precis jämt, men kanske särskilt sådana dagar när man är trött och förkyld. En av dessa filmer är Brideshead Revisited. Både originalversionen (i form av en tv-serie) från 1981 och den nyinspelade filmen från förrförra året. Idag var det den senare jag såg, och åh, vad den är fin.

Jag skulle kunna ladda upp säkert trettio bilder till, för det finns så många vackra scener. Men lite av det vackra kan du se här. Och handlingen och alla känslorna och dialogerna och den fina filmmusiken får du helt enkelt uppleva i antingen filmen eller tv-serien, om du inte gjort det än. Jag lovar, de är himla bra båda två.

/elin-alice.


Att välja en vinnare

Hej Miranda.
Idag var det dags att ta reda på vem som skulle vinna bloggkjolstävlingen.

Så här går det till när man väljer en vinnare:
1. Klipp ut ungefär hundra små namnlappar som symboliserar söta bloggläsare, som ju enligt reglerna har en eller två pappersbitar var.

2. Ta fram någonting att blanda lapparna i. Till exempel en stor svart hatt.

3. Släng ner alla bloggnamnen i hatten.

4. Dra upp ett av dem.

Och där har vi en vinnare!

Nu ska ett mejl skickas i väg och en kjol sys klart, och sen är tävlingen helt slut. Men om du tyckte den var trevlig kan vi kanske göra något liknande i framtiden?

/elin-alice


Fransk film och fransk fika

Hej Miranda.
Idag for jag till Göteborg för att träffa min supersöta brevvän Jenny. Först fikade vi på det franska kafét, där det var tjusigt inrett men lite suddigt att fotografera.

Här är i alla fall Jenny.

Och här är jag, genom Jennys kamera.

Sen gick vi på bio och såg den här franska filmen:

Jean-Pierre Jeunet, åh!

/elin-alice


Månskenssång

Hej Miranda.
För ett tag sedan gjorde jag en Spotify-lista som jag kallar Månskenssång. Den är ljud som jag hör när jag inte kan sova, som handlar om ljussken långtbortifrån och saker jag inte sa när de andra var vakna. När jag är ensam. Hos mig spelades låtarna egentligen allra mest i slutet av juli och sedan under augustimånen, men efter ett par justeringar passade den även den mörka septembernatten igår.

(foto: Steve Gatto)
Det var ingen peppig fredagskvällsmusik, men om du någon gång är på den sortens humör då man vill släcka alla lampor och bara lyssna, så finns den här för dig.


/elin-alice.


Sju

Hej Miranda.
Häromdagen fick jag en blogglek av Felicia. Den ska egentligen handla om sju intressanta saker om en själv, men jag struntar i det där om "intressanta saker" (för det låter så svårt!) och fokuserar i stället på siffran sju.

7 sånger som jag lyssnat på den senaste veckan:


7 bilder som jag tagit de senaste månaderna:


7 saker jag vill göra inom en mycket snar framtid:
• Se långfilmsversionen av I rymden finns inga känslor.
• Sy klart kjolen jag håller på med i skolan.
• Läsa en Carlos Ruíz Zafón-bok på spanska.
• Hämta min nylagade skolväska hos skomakaren.
• Få i gång vårt "baka-kakor-på-tisdagar"-projekt med klasskamraterna.
• Hitta en bokhylla som bara är 150 cm hög (för jag har snedtaksrum).
• Åka till Borås igen! Jag var nämligen där med skolan idag, och förutom att gå på Svenska moderådets trendinformation sprang vi in i ett par tygbutiker. Nu måste jag mäta upp modeller och åka tillbaka för att köpa upp hela Furulunds!

Är det någon mer som vill pyssla ihop någon liknande lista? I så fall kan du väl ge mig en länk så att jag får lära känna dig lite mer? Eller bara berätta sju valfria saker i en kommentar? Det vore väldigt trevligt, särskilt med er jag inte känner alls än.

/elin-alice


Tävling!

Sådär, då var tävlingen avslutad!

Hej Miranda.
Idag har en av mina symaskiner (eller mammas rättare sagt, men jag har kidnappat den de senaste åren) namnsdag! Hon är en liten Husqvarna och heter Lily.

För att fira henne tänkte jag att vi skulle ha en liten tävling: jag och Lily har nämligen sytt en kjol tillsammans - och den kan du få!

Quoi?
Vinnaren får alltså en kjol. En kjol i röd sammet med stora guldknappar och lite spets och ett par fickor. Fast den är faktiskt inte helt färdigsydd än, för jag väntar med att sy klart linningen tills jag har hittat vinnaren. Så du får vara nästan hur tjock eller smal du vill (men bara nästan, för jag tänkte lite fel när jag sydde så tyget räcker inte till större än storlek L ungefär.)

Comment?
Reglerna är klassiska bloggtävlingsregler: skriv en kommentar för att berätta att du är med, och om du dessutom visar upp en länk till ett inlägg där du berättat för andra om tävlingen så har du större chans att vinna och blir på köpet lite extra populär hos mig och Miranda.

Quand?
Du får en vecka på dig, och den veckan börjar nu! När 13:e september har försvunnit in i natten kommer jag alltså plocka fram min svarta stormhatt och små papperslappar, för att dra en vinnare.

Nå, är det någon som vill vara med?

/elin-alice


Eet

Hej Miranda.
Tänkte bara dela med mig av ett tävlingstips: i den fantastiskt snygga bloggen Lonesome Mama Blues tävlar man med sin bästa låt och jag valde Regina Spektors Eet. Jag har i och för sig förfärligt många favoritlåtar, men i mp3:n på bussen den senaste veckan är det Regina som märkts mest. Vilken är din favorit just nu?

Det var bara det. Nu fortsätter fredagskvällen som ska fyllas med ännu mer musik.

/elin-alice


Avskedskalas

Hej Miranda.
Idag flyttar en av mina bästa klasskamrater ända sedan högstadiet till sin universitetsstad i Tyskland och eftersom en av de saker vi alltid tyckt om att göra tillsammans är att fika och baka kakor så hade vi avskedskalas med tårtbak häromdagen. Ett recept ur Sannas bästa bakbok, "Millas kalastårtor" , som vi gjorde om lite grand så att det blev bland det bästa vi någonsin gjort tillsammans.
Med hallon, smördeg, florsockrad grädde och nutella i en hjärtform:

Och när jag någon gång (förhoppningsvis snart!) hälsar på henne i Tyskland har vi bestämt att vi ska baka någonting som blir minst lika smaskigt!

/elin-alice


RSS 2.0