Mirror, mirror

Hej Miranda.
När jag var i Lidköping förra lördagen passade jag på att titta in i tre secondhandbutiker - och hittade en helt oemotståndlig teakspegel med lampetter! Men jag kunde ju inte ta med den på tåget till Göteborg sen på söndagen så den fick stå kvar i hallen hemma hos mamma och pappa:
Dessutom kändes själva köpeprocessen helt rätt och som om det var meningen att jag skulle hitta spegeln. Jag hade nämligen inte ens en aning om att det tredje butiken fanns utan vi råkade bara välja just den gatan när vi skulle gå från kafét till Rörstrand, butiken skulle alldeles strax stänga men vi gick in ändå, spegeln satt på väggen mellan två rum så jag såg den först när vi var på väg ut, det satt ingen prislapp på den så secondhandtanten (som förresten var himla söt) drog till med ett pris som jag tror var snällare än originalet, dessutom var det halva priset på möbler och kläder just den dagen. Nöjd.
/Elin-Alice.
Hej Miranda.
När jag var i Lidköping förra lördagen passade jag på att titta in i tre secondhandbutiker - och i den tredje hittade jag en helt oemotståndlig teakspegel med lampor på! Men jag kunde ju inte ta med den på tåget till Göteborg sen på söndagen så den fick stå kvar i hallen hemma hos mamma och pappa:
Det var förresten halva priset på möbler och kläder just den dagen, så jag var så himla nöjd med mitt köp.


/Elin-Alice.

Ett vårsoligt Malmö

Hej Miranda.
Jag har varit hos min storasyster ett par dagar och igår gjorde vi en söndagsutflykt till Malmö.
I över ett halvår har vi tänkt att vi ska gå på 20-talsutställningen, men det har inte blivit av förrän nu. Och fin var den, med ett gäng tjusiga klänningar samt texter, prylar och bilder. Sedan hade vi stämt träff med två kompisar på Ribersborgs kallbadhus (nej, jag är en badkruka så jag hängde bara i bastun). Efter det var vi himla nöjda men trötta och hungriga så vi åkte tillbaka till Lund. Fast först var jag förstås tvungen att fotografera havet och alla svanarna:
/Elin-Alice
Hej Miranda.
Jag har varit hos min storasyster ett par dagar och igår gjorde vi en söndagsutflykt till Malmö.
I över ett halvår har vi tänkt att vi ska gå på 20-talsutställningen, men det har inte blivit av förrän nu. Fin var den i alla fall, med ett gäng tjusiga klänningar samt texter, prylar, bilder och små söta videoklipp av charlestondansande par. Efter det traskade vi tillsammans med två kompisar bort till Ribersborgs kallbadhus (nej, jag är en badkruka så jag hängde bara i bastun) och när det stängde ett par timmar senare var vi himla nöjda men trötta och hungriga så då tog vi tåget tillbaka till Lund. Fast först var jag förstås tvungen att fotografera havet och alla svanarna som såg ut att gilla vårsolen lika mycket som jag:

/Elin-Alice

Konsthistoria

Hej Miranda.
Idag har jagg haft första tentan på konstvetenskapskursen och jag tänkte att vi kunde kika lite på vad den här delkursen innehöll. Allt från förhistorisk konst (30 000 f.Kr.) fram till medeltiden (1400-tal) och jag har förstås fått se hundratals bilder de här veckorna, men nu kikar vi på tio favoriter ur kursboken.
 
 
Man from Cernavoda, Romania, c. 4000-3500 BC. Bucharest.
Rahotep and Nofret, from Medum, c. 2580 BC. Cairo.
Snake Goddess, from Knossos, c. 1600BC. Crete.
Dipylon Vase, 8th century BC. Athens.
Exekias, 540-530 BC. Rome.
The Fates, from the east pediment of the Pantheon, c. 438-431 BC. London.
Paeonius of Mende, Nike from Olympia, c. 420BC. Olympia.
Dancer, c. 225-175 BC. New York.
Victory of Samothrace, c. 190BC. Paris.
Altar of Zeus, from Pergamum, c.175 BC. Berlin.
Dionysiac Mystery Cult, c. 50 BC. Pompeii.
Ixion Room, House of the Vettii, Pompeii, 1st centuary AD.
Baker and his wife, from Pompeii, 1st century. Naples.
Frigidarium of the Baths of Diocletian, Rome, c. AD 298-305.
Hagia Sofia
The Virgin and Child enthroned between St Theodore and St George, 6th century AD. Egypt.
Ste-Chapelle, Paris, 1243-8.
Facade of Reims Cathedral, France, 1255-60
Nave of S Francesco, Assisi, Italy, 1228-53.
Lorenzo Maitani, The Damned, 1310-30, Orvieto Cathedral.
Scrovegni Chapel, Padua, c. 1304-13.
Man from Cernavoda, Romania, c. 4000-3500 BC.
Snake Goddess, from Knossos, c. 1600 BC.
The Fates, from the east pediment of the Parthenon, c. 438-431 BC.
Paeonius of Mende, Nike from Olympia, c. 420 BC.
Victory of Samothrace, c. 190BC.
Altar of Zeus, from Pergamum, c.175 BC.
Baker and his wife, from Pompeii, 1st century AD.
Frigidarium of the Baths of Diocletian, Rome, c. AD 298-305.
Ste-Chapelle, Paris, 1243-8.
Lorenzo Maitani, The Damned, 1310-30, Orvieto Cathedral.

Ganska fint va? Men nu glömmer jag allt det här och åker till en tentafest i stället.

/Elin-Alice

Semlor vs pannkakor

Hej Miranda.
Semlor i all ära men idag är det faktiskt internationella pannkaksdagen också. Jag firade såklart båda:
Hej Miranda.
Semlor i all ära men idag är det faktiskt internationella pannkaksdagen också. Jag firade såklart båda:

/Elin-Alice

Mademoiselle Oiseau

Hej Miranda.
Den här helgen är jag i Skövde, fast igår åkte min moster och jag på utflykt till Lidköping. Det var nämligen nästsista veckan med Lovisa Burfitt-utställningen på Rörstrandsmuseet och det tänkte vi kunde vara fint att se. I entrén till Rörstrandslokalerna hängde en massa fantastiska glassaker som vi åh:ade över först när vi steg in:
Jag har varit på Rörstrands outlet i Lidköping ett par gånger förut, men aldrig gått in på museet så vi började kika på den fasta utställningen - med alla tjusiga tallrikar som Rörstrand tillverkat de senaste tvåhundra åren.
Och mer keramik och en hel del spännande prylar som hört till Rörstrands Lidköpingsfabrik.
Men sen kikade vi på den underbara lilla delen som byggts upp till samarbetet med modedesignern och illustratören Lovisa Burfitt. Porslinet är hur fint som helst och utställningen var som hemmet för Burfitts fantastifigur Mademoiselle Oiseau, som är "en Paris-dam som lever i sin våning, omgiven av drömmar, katter, fåglar och bric-a-brac. Hon är en vänlig men udda själ i sin egen lilla värld" och "Hon har fåglar som flyger löst i lägenheten och hennes katter får hämta bakverken på bageriet".
Utställningens sista dag är 26 februari så om du bor i närheten av Lidköping tycker jag att du ska åka dit!
/Elin-Alice
Hej Miranda.
Den här helgen är jag tillbaka i Skövde, fast igår åkte jag på utflykt till Lidköping. Det var nämligen nästsista veckan med Lovisa Burfitt-utställningen på Rörstrandsmuseet och det tänkte vi kunde vara fint att se. I entrén till Rörstrandslokalerna hängde en massa fantastiska glasgrejer:
Jag har varit på Rörstrands outlet i Lidköping ett par gånger innan, men aldrig gått in på museet så vi började kika på den fasta utställningen - med alla tjusiga tallrikar som Rörstrand tillverkat de senaste tvåhundraåttio åren. Vi gick runt och pekade och åh:ade och ville kolla upp namnen på allting.
Och det fanns mer keramik och spännande prylar som hört till Rörstrands Lidköpingsfabrik.
Men sen kikade vi på den underbara lilla delen som byggts upp till samarbetet med modedesignern och illustratören Lovisa Burfitt. Servisen är hur fin som helst och utställningen var som hemmet för Burfitts fantastifigur Mademoiselle Oiseau (=Fröken Fågel), som är "en Paris-dam som lever i sin våning, omgiven av drömmar, katter, fåglar och bric-a-brac. Hon är en vänlig men udda själ i sin egen lilla värld" och "Hon har fåglar som flyger löst i lägenheten och hennes katter får hämta bakverken på bageriet".
Utställningens sista dag är 26 februari så om du bor i närheten av Lidköping tycker jag att du ska åka dit!

/Elin-Alice

Kostymateljén för ett år sedan

Hej Miranda.
För exakt ett år sedan började jag min vecka hos kostymörerna och påklädarna på Stadsteatern i Göteborg. Det var så här fint:
Jag hade bara men kameran en dag så i ett inlägg förra året skrev jag lite grand om veckan också: "Saker som jag tror att du skulle ha tyckt om: rekvisitaförrådet med exempelvis en hel hylla gamla skrivmaskiner, skoförrådet med pumps i alla möjliga färger, kostymförrådet där det känns som att man går och rotar i en vintagefantasts fantasier, askar med söta broscher i, lådor med spetsar&band&ankarknappar, modetidningar från femtitalet, maskinutrymmet under scenen som ser nästan likadant ut som när det byggdes 1934, glittriga huvudbonader med renhorn ... Andra saker jag gjort som varit roliga: lagt fram Peer Gynt-kläder bakom scenen, möblerat om i Sven Wollters loge (då tänkte jag på min mamma, som är väldigt förtjust i herr Wollter), hälsat på skådespelarna, varit på en öppen repetition, promenerat nerför avenyn i kvällssnön, strukit linnekostymer med skelettryck, pratat om peruker, ritat mönster och ätit premiärprinsesstårta."
Önskar så att vi hade haft längre praktik (på textilutbildningen i Skara, alltså) och inte bara en liten "hej-nu-är-jag-här-några-dar-för-att-kolla-om-det-här-kan-vara-vad-jag-vill-jobba-med-i-framtiden"-vecka.
/Elin-Alice
Hej Miranda.
För ett år sedan började jag min vecka hos kostymörerna och påklädarna på Stadsteatern i Göteborg. Önskar så att vi hade haft längre praktik (på textilutbildningen, alltså) och inte bara en liten "hej-nu-är-jag-här-några-dar-för-att-kolla-om-det-här-är-vad-jag-vill-jobba-med-i-framtiden"-vecka. 
Eftersom jag inte fotade allt jag såg så skrev jag lite text i ett inlägg förra året: "Saker som jag tror att du skulle ha tyckt om: rekvisitaförrådet med exempelvis en hel hylla gamla skrivmaskiner, skoförrådet med pumps i alla möjliga färger, kostymförrådet där det känns som att man går och rotar i en vintagefantasts fantasier, askar med söta broscher i, lådor med spetsar&band&ankarknappar, modetidningar från femtitalet, maskinutrymmet under scenen som ser nästan likadant ut som när det byggdes 1934, glittriga huvudbonader med renhorn..."

"Andra saker jag gjort som varit roliga: lagt fram Peer Gynt-kläder bakom scenen, möblerat om i Sven Wollters loge (då tänkte jag på min mamma, som är väldigt förtjust i herr Wollter), hälsat på skådespelarna, varit på en öppen repetition, promenerat nerför avenyn i kvällssnön, strukit linnekostymer med skelettryck, pratat om peruker, ritat mönster och ätit premiärprinsesstårta."


/Elin-Alice

Pasteller och kladdkakor

Bloggande blir ju inte alltid som man tänkt sig: det här inlägget var jag på väg att publicera igår men just när jag skulle ladda upp den andra bilden slocknade internet så det kommer nu i stället.

Hej Miranda.
Kladdkakebak är kanske inte tillräckligt tjusigt för ett blogginlägg (kunde dock inte bjuda på något bättre, eftersom mitt kylskåp är nästan tomt) men det jag ville visa var mina fina pastelliga bunkar. Mormors gamla, men jag vet inte alls när de är i från. Den ena är ljusblå och den lite mindre är i finaste ljusgult.

Nu väntar jag bara på att Sanna ska komma hit med sällskap och vispgrädde. 

/Elin-Alice

Nionde februari

Hej Miranda.
Eftersom jag bor på femte våningen är det alltid rätt bra ljus i lägenheten, så jag tänkte börja visa bilder på mig i dagens kläder igen. I dag:
Klänningen (ja, den vita överdelen och rosetten sitter ihop med kjolen) har jag köpt på eBay eller Tradera, men vet inte riktigt var den kommer från ursprungligen. Kanske någon brittisk lågpriskedja, typ Primark eller så.
/Elin-Alice
Hej Miranda.
Eftersom jag bor på femte våningen är det alltid rätt bra ljus i lägenheten, så jag tänkte börja visa bilder på mig i dagens kläder igen. I dag har jag en klänning (ja, den vita överdelen och rosetten sitter ihop med kjolen) som jag köpt på eBay eller Tradera, men vet inte riktigt var den kommer från ursprungligen.


/Elin-Alice

Galgar

Hej Miranda.
När det gäller galgar är jag ganska petig, och vill till exempel att galgar i garderoben ska  vara i samma stil. Trägalgar med loggor från olika (ofta) nedladga butiker, närmare bestämt. Majoriteten av är från Edvin Jönssons vilket kanske inte är så spännande, men en fin sak är att butiken låg i ett hörnhus vid sandtorget i Skövde och inredningsbutiken som ligger där nu heter faktiskt Edvin's corner.
Jag tror att nästan alla galgar är från mormor och morfar så därför är flera från butiker i Hälsingborg, för min mormor bodde där under den tiden staden stavades med ä.
Några tjusiga kjolgalgar i trä har jag inte, men jag tycker att de här är ganska fina ändå:
När det gäller galgar är jag ganska petig, och vill till exempel att alla galgarna i garderoben ska vara i samma stil. Trägalgar med loggor från olika -ofta nedladga- butiker, närmare bestämt. Majoriteten av dem är från Edvin Jönsson vilket kanske inte är så spännande, men lite fin kuriosa är att butiken låg i ett hörnhus vid Sandtorget i Skövde och inredningsbutiken som ligger där nu faktiskt heter Edvin's corner.
Jag tror att nästan alla galgar är från mormor och morfar så därför är flera från butiker i Hälsingborg, för min mormor bodde där när staden stavades med ä. Och så tänkte jag visa upp några av de andra med.
Några tjusiga kjolgalgar i trä har jag inte, men jag tycker att de här är ganska fina ändå:


/Elin-Alice

En första titt

Hej Miranda.
Hela söndagseftermiddagen har spenderats i Göteborg tillsammans med min pappa och lillebror, för de har nämligen hjälpt mig flytta in i min nya lägenhet. Jag vet inte om jag skrivit det här, men jag har bott hemma i Skövde i över en månad för jag flyttade från Hisingen innan nyår. Så det har pendlats en del men för några dagar sedan fick jag nycklar och nu är allting uppburet. Jag hyr nästan omöblerat så det blev väldigt många turer i hissen upp till femte våningen.  Fattas fortfarande gardiner och överkast och lite sådant så du får bara tre bilder jag hann knäppa idag:
Kommer förstås visa en massa bilder senare, men jag åkte med tillbaka hem igen när allt var möblerat och iordninggjort för jag har en tandläkartid i Skövde i morgon. Men på tisdag, då är jag göteborgare igen.
/Elin-Alice
Hela söndagseftermiddagen har spenderats i Göteborg tillsammans med min pappa och lillebror, för de har nämligen hjälpt mig flytta in i min nya lägenhet. Jag minns inte om jag skrivit det här, men jag har bott hemma i Skövde i över en månad sedan jag flyttade från Hisingen innan nyår. Så det har pendlats en del men för några dagar sedan fick jag nycklar och nu är allting uppburet. Jag hyr i andra hand fast nästan omöblerat så det blev väldigt många turer i hissen upp till femte våningen. Fattas fortfarande gardiner och överkast och lite annat som kan bli fint så du får bara tre bilder jag hann knäppa idag:
Kommer förstås bombardera dig med bilder när allt är klart men det dröjer lite, för jag åkte med i bilen tillbaka till Skövde för jag har en tandläkartid i morgon. Men på tisdag, då är jag göteborgare igen! 

/Elin-Alice

I bokhyllan

Hej Miranda.
Efter inlägget om min nya bokhylla kommer nu några boktips! Tänkte att det kunde få bli ett återkommande moment i bloggen, dock inte månadsvis utan i takt med hur jag läser (för det är så olika; vissa perioder sträckläser jag tusen sidor medan jag andra månader knappt öppnar en bok). Jag börjar med tre i taget, så här är helt enkelt de jag läst senast:
Mrs Dalloway av Virginia Woolf
Dagen innan jag skulle till Paris i slutet av november gick jag in på stadsbiblioteket på jakt efter pocketböcker (eftersom jag bara skulle ha handbagage och inte ville släpa på något tungt) och kom ut med bland annat den här. Läste några kapitel på flygplatsen men sen kom annat emellan så jag läste inte ut boken förrän i januari. Jag hade en Virginia Woolf-period för några år sedan men läste då aldrig just Mrs Dalloway, och jag var kanske inte lika imponerad nu som då men helt klart läsvärt. Jag läste den på svenska och kanske att översättaren hade något med den negativa upplevelsen att göra, störde mig liksom på en hel del. Hur som helst, om du aldrig läst Woolf förut rekommenderar jag not Mot fyren i stället. Älskade den!
To kill a mockingbird av Harper Lee
1930-tal i den amerikanska södern, två barn, sommarlov, småstadsliv och en svart mans rättegång. Låter rätt intressant va? Läs den! Den var kanske lite seg i början men sedan blev den det bästa jag läst på länge.
Los girasoles ciegos av Alberto Méndez
Det här boken hör egentligen hemma på litteraturlistan för spanskakursen men eftersom den är skönlitterär får den vara med ändå. Kanske inget jag rekommenderar att läsa på svenska för det som gjorde boken bra var diskussionerna och att få läsa vissa delar flera gånger i jakt på tjusiga formuleringar, exempel för språkanalys, argument och annat för att i tentan kunna filosofera om spanska inbördeskriget.
Vilken är den senaste boken du läst ut?
/Elin-Alice
Hej Miranda.
Efter inlägget om min nya bokhylla kommer nu några boktips! Tänkte att det kunde få bli ett återkommande inslag i bloggen, dock inte månadsvis utan i takt med hur jag läser (för det är så olika; vissa perioder sträckläser jag tusentals sidor medan jag andra månader knappt öppnar en bok). Jag börjar med tre i taget, så här är helt enkelt de jag läst senast:

Los girasoles ciegos av Alberto Méndez
Det här boken hör egentligen hemma på litteraturlistan för spanskakursen men eftersom den är skönlitterär får den vara med ändå. Kanske inget jag rekommenderar att läsa själv på svenska för det som gjorde boken bra var diskussionerna och att få läsa vissa delar flera gånger i jakt på tjusiga formuleringar, språkanalysexempel, argument och annat för att i tentan kunna filosofera om spanska inbördeskriget. 

Mrs Dalloway av Virginia Woolf
Jag hade en Woolf-period för några år sedan men av någon anledning läste jag aldrig Mrs Dalloway, så när jag i jakt på pocket-böcker inför en flygresa (med bara handbagage) hittade den på biblioteket så lånade jag den såklart. Dock blev jag inte lika imponerad som jag skulle ha blivit för några år sedan - kanske att det var översättarens fel (jag läste den på svenska och störde mig på en del saker) eller kanske att jag bara var på fel humör. Läsvärd var den ändå, fast om du aldrig läst någonting av Virginia Woolf rekommenderar jag nog Mot fyren i stället. Älskade den!
To kill a mockingbird av Harper Lee
1930-tal i Alabama, två barn, sommarlov, småstadsliv och en svart mans rättegång. Låter rätt intressant va? Läs den! Den var lite långsam i början men sedan blev den det bästa jag läst på länge.

Vilken är den senaste boken du läst ut?

/Elin-Alice


PS. To kill a mockingbird heter på svenska Dödssynden.

En stringhylla

Hej Miranda.
Fortsätter med en födelsedagspresent:
Min syster var hemma i Skövde förra helgen för att hämta lite grejer till deras nya lägenhet, och då passade hon på att ge en till present till mig. En stor String-hylla, som hon haft liggande i vår källare i flera år. Trevligt!
När jag får tid är jag dock lite sugen på att måla om den. Tänker att det kunde bli ännu finare.
/Elin-Alice
Hej Miranda.
Fortsätter med ännu en födelsedagspresent:
Min syster var hemma i Skövde förra helgen för att hämta lite grejer till sin nya lägenhet, och då passade hon på att ge en till present till mig. En String-hylla, som hon haft liggande i vår källare i flera år. Trevligt!
När jag får tid är jag dock lite sugen på att måla om den. Tänker att det kunde bli ännu lite finare.

/Elin-Alice

Paljettrosett på posten

Hej Miranda.
Fick ett par födelsedagspresenter på posten i slutet av förra veckan. En paljettrosett till exempel!
Fast att fota mig själv i snedlugg och ur det här perspektivet får mig att känna mig som femton år igen. Nostalgiskt (hjälp, jag är tjugoett år gammal och ingen poppig tonårstjej längre. Identitetskris?).

/Elin-Alice

RSS 2.0